Cimulin Tiuhtiviuhti ja Ikimuiston Don Huono

VAUHTIP��KAKSIKKO SEIKKAILEE

KARHUNHAUKKUKOE (11/7 -09, Laitila)

 

  • Suhtautuminen jälkiin ja karhuun: 12p. (max. 15p.)
  • Rohkeus ja haukkumistyöskentely: 12p. (max. 25p.)
  • Ärhäkkyys ja purennat: 8p. (max. 25p.)
  • Ketteryys ja väistöliikkeet: 8p. (max. 15p.)
  • Sitkeys ja peräänantamattomuus: 10p. (max. 20p.)

YHT. 50p.

 TESTIN KULKU

Konekarhu Pena = oikean karhun hajuinen ja kokoinen, karhun lailla äännehtivä pyörien päällä kauko-ohjauksen avulla liikkuva otus. Linkki Penan sivuille.

Testi alkoi verijäljellä, joka johti karhun luo. Juuson kanssa kun ollaan jonkun verran jälkeä harrastettu, alku koettelemukseen oli suht helppo: koira eteni hyvin - mitä nyt välillä merkkaili pientareen pusikoita. Lähestyessämme karhua, joka vielä siinä vaiheessa pysytteli paikoillaan, Juuso viiletti täyttä höyryä karhun luo. Annoin sille vapaasti liinaa edetä, vaikka koko ajan ajattelin, että "voi pöljä koira, ei vähääkään itsesuojeluvaistoa". Juuso oli jo melkein karhussa kiinni, kun otus äkkiä liikahti - ja niin teki koirakin: se puikki karkuun ja paineli niin pitkälle liinassa kuin vaan pääsi! Ja sieltä ei sitten hevin takaisin tultukaan: pitkään kierreltiin ja kaarreltiin Penan ympärillä, emäntä meni karhun luo - ei vaikutusta. Tuomarikin tuli tarkkailuasemistaan koiraa maanittelemaan - sama homma: Juuso oli linnottautunut alueelleen eikä aikonut sieltä lähteä likemmäs kohdetta.

Juuso, joka kuitenkin on pohjimmiltaan aika utelias, ei lopulta voinut luonnolleen mitään, vaan oman aikansa ihmeteltyään alkoi lopulta lähestyä karhua. Sen jälkeen ei enää omistajan tukea kaivattukaan, ja testi saattoi jatkua. Penaa vähän liikautettiin, ja Juuso alkoi pörisemään. Ensin se vähän äyskähteli, milloin emäntä vähitellen siirtyi pois koiran viereltä. Sitten Juuso aloittikin haukkujen sarjan, josta ei sitten meinannut tulla loppua ollenkaan. Yhtäkkiä se ei vaan näyttänyt pelkäävän karhua enää ollenkaan: häntä tomerasti ylhäällä se haukkui. Pienellä viiveellä se tuntui päässeen jyvälle testin ideasta.

Loppuarvioinnissa Juuson pisteet olivat mukavanlaiset, ja kilpakavereisinsakin - varsinaisiin metsästyskoiriin - nähden Juuso pärjäsi oikein mallikkaasti. "Paimenkoiramaisuus" jonkunverran vähensi pisteitä tuomarin mielestä (niinkuin toki kuuluukin): kun karhu lähti poispäin saalistajastaan, Juuso kuulemma jäi liikaa paikoilleen - otti vain pari askelta karhua kohden - kun olisi pitänyt lähteä selkeästi seuraamaan. Mutta Juuson haukku oli kantava! Jokatapauksessa mielenkiintoinen kokemus, taas oppi koirastaan jotain uutta!

Pääsivulle